Koke poteter i et stykke krigshistorie?

De fleste museer har mange ordinære hverdagsgjenstander i samlingene sine, slik som denne gryten (AAM.31404) vi har i vår. Men i tillegg har den en bakgrunnshistorie som gjør at den skiller seg litt ut fra andre gryter og kasseroller i samlingen vår.

Det er materialet som gjør denne gryten ekstra spesiell. Den ble støpt sommeren 1945 av Anders Madsen i hans lille metallstøperi i Arendal. Madsen jobbet også som metallstøper på Pusnes Mekansiske Verksted. Under og etter 2. verdenskrig var det mangel på ressurser i Norge, og man brukte ofte de materialer en fikk tak i. Om denne kjelen er det registrert følgende opplysninger:

«Råmaterialet til grytene er innsamlet 9/4 1945 i skogen nær Myra skole ved Arendal og kommer fra ett av tyskerne nedskutt alliert 4-motors bombefly, trolig nedskutt 27/3 1945».

Så materialet kommer altså fra et flyvrak! Jeg har ikke funnet noen opplysninger om et flystyrt i Arendal den 27. mars 1945. Men det kommer opp mange treff for et flystyrt noen dager senere i samme område, natt til 31. mars i Bråstadskogen. Kvelden 30. mars tok det av et firemotors bombefly fra Shepherds Grove i England, som ble skutt ned av tyskerne senere på natten. Det var på sitt 16 tokt, og var lastet med våpen, utstyr og store mengder sprengstoff. Det var seks menn om bord flyet som alle omkom. Nå ligger de begravet på Arendal Kirkegård.

Det finnes to minnesmerker etter denne flystyrten, ett der flyet styrtet og ett ved nærliggende Bråstad skole (nedlagt år 2000). Minnesmerket ved krasjstedet består av en del av flyets understell. Om det er det samme flyet materialet til vår gryte er hentet fra, kan jeg ikke si sikkert. Men at noen har kokt poteter i et stykke krigshistorie er det ingen tvil om.

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

4 Svar

  1. Heidi Halvorsrud Arild

    Det ville vært morsomt om du også kunne si noe om metallet – hva er gryta laget av? Ikke så lett å bedømme ut fra bildene.

  2. Alf Martin Sandberg

    Jeg har en helt lik gryte, 194 mm ytre diameter, arvet etter min bestemor. Skulle man få støpt slik en gryte under krigen, måtte man selv levere nok metall. Min bestemor skal ha samlet og levert aluminiumsbokser.

Leave a Reply