Det Tredje Rikets vinger

I samlingen på KUBEN ligger det en del forskjellige medaljer, merker og jakkenåler fra 2. verdenskrig og perioden før og etter. Mens jeg kikket igjennom en boks med noen av disse var det et av de som spesielt fanget blikket mitt. Denne hadde en stor ørn som holder et hakekors i klørne, over en krans av laurbær- og eikeblader. Første instinkt var: Denne må være fra Nazityskland. Og deretter kom spørsmålet: Men hva er den?

Et raskt søk på gjenstandsnummeret (AAM.27973) i museets registreringsprogram viste at den var foreløpig registrert som et tysk flygermerke, men utover det fant jeg fint lite. Etter flere bomsøk på nett fant jeg endelig frem til en beskrivelse som passet denne gjenstanden. Det viste seg å være et pilotmerke av typen som ble introdusert av Riksmarskalk Hermann Göring på midten av 1930-tallet. Merket var tiltenkt alle som fullførte pilotutdannelsen i Luftwaffe i det tredje riket, og er trolig laget av produsenten C.E Juncker, som var en av mange produsenter som laget pilotmerker. De ble laget av forskjellige metaller, både buntmetal, nikkel og aluminium. I tillegg til merkene i metall ble det også laget en versjon i tøy, med aluminiumstråd sydd på bakgrunn i ull til offiserer, og bomullstråd på ull for menige.

Pilotmerker er vanlige i militæret i de fleste land for å utpeke de som har gjennomført trening og kvalifikasjon innen militær flyvning. Akkurat hvordan de ser ut varierer fra land til land, og det finnes gjerne forskjellige variasjoner i forhold til grad, militær gren og tidsperioder. Men felles er at de stort sett har ganske smale, avlange vinger med et symbol i midten, som spesifiserer hvilken type merke det er. Dette er også vanlig for sivile pilotmerker, og andre merker for kvalifikasjoner innenfor luftfart både militært og sivilt.

Det interessante med pilotmerket til Luftwaffe er at det har en helt annen utforming, og er mye mer massivt en andre merker av samme type. Det er stort, ovalt og har en stil som nesten kan kalles litt pompøs – Noe som kan sees som en gjennomgående karakteristikk innenfor det tredje rikets symbolbruk. Merket er også fult av ideologiske implikasjoner, det er tross alt en stor ørn med et hakekors i klørne, to av favorittsymbolene til nazistene. Men ser jeg bort ifra de ideologiske implikasjonene i merkets design, må jeg nok innrømme at jeg synes det tredje rikets piloter hadde noen av verdens stiligste vinger.

Skrevet av Hedda Hagen Castle

Historiestudent på UiA

Kilder:

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply