Påskekylling-i-Nor

En gang i året hentes påskepynten frem i mange hjem, og her på KUBEN er vi ikke noe dårligere. Denne gangen er det en liten flokk med kyllinger som får vist seg frem og brust litt med fjærene.

Disse påskekyllingene er fra nedlagte Løvolds kortevareforretning, som lå i Eydehavn, Arendal. Kortevarer er et begrep som har falt ut av hverdagsspråket vårt. Det er en gammel betegnelse på den type varer som selges stykkevis, altså de som ikke blir målt eller veid. KUBEN har også overtatt arkivet etter Løvolds kortevareforretning, på Arkivportalen kan du se hva som finnes her.

Akkurat denne påskepynten ble laget rundt 1957-1967, på den norske fabrikken Jul-i-Nor som lå på Gulskogen i Drammen. Som navnet røper satset Jul-i-Nor mest på varer i forbindelse med julefeiring, med hovedvekt på innpakningspapir, juletreglitter, juletrepynt og dekorasjonsbånd i plast. (Jærmuseet har et godt eksempel på slik dekorasjon ute på Digitalt museum.) Men det ble også laget andre typer festartikler som påskepynt, 17. mai-artikler, hyssing og pakkebånd.

Det var Nils Gulhaugen som etablerte fabrikken i 1945 – rett etter krigen. Julevarer var det manko på i etterkrigstiden, og det var også innført importforbud mot slike varer. Dette mente Gulhaugen var et godt grunnlag for å tjene penger på, og fabrikken ble som han trodde meget lønnsom. En periode produserte Jul-i-Nor varer døgnet rundt, og sysselsatte 80 personer. I 1971 ble Jul-i-Nor rangert som landets tredje mest lønnsomme industri-selskap regnet etter omsetning, ifølge publikasjonen «Norges 500 største bedrifter».

Nå finnes det ikke noe Jul-i-Nor mer. Etter diverse oppkjøp og videresalg, ble siste rest av fabrikken nedlagt på slutten av 1990-tallet, og maskinparken oppkjøpt og sendt til Wales. Men rundt omkring i norske hjem finnes det nok fremdeles en god del pynt fra denne fabrikken, som disse kyllingene i KUBENs samling.

kylling_1

KILDE:

Bok: Made in Drammen

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply