En mann for sin dress!

Dressplansje fra 1930.

Denne dresskledde herren henger i magasinet sammen med flere av kunstverkene i KUBENs samling. Av den grunn gikk jeg ut ifra at dette også var et kunstverk. Det at den var malt på glassplate og delvis gjennomsiktig gjorde at den skilte seg litt ut fra oljemaleriene som hang rundt den. Jeg ble nysgjerrig og søkte den opp i databasen vår. Da fant jeg ut at den slettes ikke var et kunstverk, men et arbeidsredskap.

Dette er en dressplansje fra et skredderverksted i Arendal, fra 1930-årene. Grunnen til at den er delvis gjennomsiktig er så man kunne legge den over tekstil for å vise hvordan stoffet og mønsteret ville virke i en dress. Ganske så smart og effektfullt. Her ser dere noen eksempler på hvordan ulike stoffer forvandler den dresskledte malte herremann:

Hvit bakgrunn = Hvit dress. Foto: Anne K. Pettersen, KUBEN.
For den som er litt mer «Moods of Norway».

Dressplansjen ble brukt i skredderverkstedet til Paul Milthon Isachsen (1891-1972). Fredag 7. mai 1920 finner vi avisannonsen som varsler om åpningen av forretningen hans:

Ved hjelp fra KUBENs arkivavdeling fikk jeg vite at Kaptein Drevs gård ligger i Peder Thomassens gate 10, i det bygget hvor Arendals postkontor holder til nå. Fra 8. november 1948, flyttet han forretningen til Langbryggen 7. I følge våre opplysninger lukket skredderverkstedet dørene i 1965, som også er året vi fikk denne plansjen og andre gjenstander som en gave fra P. Milthon. Det finnes en annen skredder Isachsen i Arendal, som døde i 1941. Vi vet ikke om det er noe slektskap mellom dem, men gjennom avisannonser ser vi at P. Milton Isachsen har stengt forretningen sin mens begravelsen til den andre skredder Isachsen finner sted.

Jeg vet aldri helt hvor historien bærer når jeg ser nærmere på historikken rundt en gjenstand. Denne dressplansjen formidler ikke bare noe om skredderyrket og lokal forretningshistorie i Arendal, men bringer meg også inn i den norske tempelridderordenen. For det var ikke bare skredderyrket Paul Milthon Isachsen beskjeftiget seg med. Han var også aktiv i Ridder Tempelet Noreg, som kort fortalt er et kristent fellesskap for menn.

Ordenen har sin opprinnelse i avholdsbevegelsen i USA, der Sons of Temperance stiftet Tempel of Honor i 1845. Ved overføringen til Sverige ble navnet Tempel Ridder Ordenen. Arendal var det første stedet i Norge en utpost av Tempel Ridder Ordenen ble stiftet. De åtte medlemmene fra Arendal som sammen stiftet utposten i 1921, ville også stifte en orden i Norge. De inviterte flere Arendalsmenn til et stiftelsesmøte i 1922, et møte P. M. Isachsen var tilstede på. Ved sin død var han den i ordenen som hadde det lengste medlemskapet i Norge. Ikke mange månedene før sin død uttalte P. M. Milthon: Jeg vet ikke noe som kan bedre bygge opp det åndelige liv enn TR-Ordenen.

Paul Milthon Isachsen. Kopi fra boken: RT NOREG av Tempel Ridder Ordenen – 50 år

Kilder:
– KUBENs arkiver
– Søk i aviser på skredderens navn i Nasjonalbiblioteket. www.nb.no
– Bok: RT NOREG av Tempel Ridder Ordenen – 50 år. Nidaros & -Trøndelagens Boktrykkeri 1972. – http://www.tempelridderordenen.no/Om-ordenen/Historie


Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

1 Svar

Leave a Reply