En formidler i rødt, hvitt og blått!

I KUBENs samlinger finnes det flere norske flagg, men det er bare ett som er rammet inn. I tillegg har noen brodert noe på flagget, som gjør at det skiller seg enda mer ut. Det tok ikke mange øyekast på denne gjenstanden før vitebegjæret tok meg, og flagget og dets historie måtte undersøkes nærmere.

Med gul tråd har noen brodert et omriss av blant annet Norge og England. I det ene hjørnet er fem mannsnavn brodert inn. En stiplet linje går fra Arendalsområdet over til Skegness, sør for Hull i England. «Ca. 3 døgn» står det over linjen. Navnet O.J. Ellefsen er brodert inn litt for seg selv. I tillegg er London, Bremen og datoen 25/5-40 brodert på flagget.

I gjenstandsarkivet finner jeg litt mer informasjon. Her står det at flagget ble gitt til museet i 1977 av O.J. Ellefsen, og at det er hans kone som har stått for broderingen. Videre viser det seg at flagget kan settes inn i en større historie, om unge menn som under 2. verdenskrig tok seg fra Norge til Storbritannia for å kjempe mot tyskerne. De som foretok en slik reise har fått betegnelsen englandsfarere. De fem navnene på flagget er altså navnene på fem englandsfarere, og kartet viser ruta de fulgte. Det spesielle med akkurat denne turen er at den var den første av sitt slag fra Sørlandet.

AAM.17111 – Flagget som viser ruten fra Norge til England. Foto: KUBEN museum og arkiv, Anne K. Pettersen.

25. mai 1940 la en 21 fots tresjekte med fem menn ut fra Biestø i Øyestad med kurs for England. Om bord var Peder Bredsten (Arendal), Andreas Bredsten (Arendal), Ragnar Gabrielsen (Arendal), Asbjørn Knutsen (Drammen) og Anders Gundersen (Froland). Første kvelden møtte de på uvær med kuling og svær sjø, og de måtte inn til Homborsund og søke ly. Men allerede neste dag fortsatte ferden til sjøs. Ute i Nordsjøen fikk de motorstopp og drev rundt i 8 timer før de fikk sveivet motoren i gang igjen. Ifølge Anders Gundersen måtte de file pluggen før de kom seg videre, og de opplevde det hele som udramatisk. Den 1. juni kom de endelig frem til England, til Skegness sør for Hull. Dermed var de første englandsfarerne fra Sørlandet vel i havn. De var riktignok ikke helt fornøyd med sin egen navigering, for de hadde ment å komme til Aberdeen. De ble raskt overført til Skottland og ble fordelt i ulike leirer. Alle fem fikk kjempe mot tyskerne som de ville.

I et kort intervju med Agderposten i mai 1945, forteller Andreas Bredsten at alle fem mennene fra turen fremdeles hadde det bra. Ragnar Gabrielsen og Peder Bredsten hadde etter hvert reist videre til Canada og den norske flybasen der, mens Anders Gundersen havnet i den norske brigaden i Dumfrees, Skottland.

Skikkelig innrammet!

Men hvor kommer Ole J. Ellefsen inn i bildet, det sjette mannsnavnet på flagget og han som gav flagget til museet? Han eide tidligere en kafé på Torvet i Arendal, og det var der de fem mennene planla turen over til England. Ellefsen skaffet både bensin og proviant til dem, og var på den måten en viktig bidragsyter for at turen ble en suksess. Vi vet dessverre ikke sikkert hva som er historien bak dette flagget. Hvor kom det fra, og hvorfor ble det rammet inn? Her på huset sies det at flagget var med på overfarten, og at Ellefsen siden fikk det i gave. Men det står det ingenting om i våre opplysninger.

KUBENs arkivavdeling har sin egen nettside der de formidler lokalhistorie basert på kilder i våre arkiver. På Avtrykk.no kan du lese mer om englandsfarere fra Sørlandet. Trykk på linken under!

Kilder:

Agderposten – 24.05.1985

Agderposten – 28.05.1945

Agderposten – 08.06.1945

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

1 Svar

Leave a Reply