Jeg velger meg et stilleben

På KUBEN har vi for tiden en utstilling som heter «Mitt maleri». Her har ansatte ved KUBEN blitt invitert ned i magasinet og fått fritt spillerom til å velge seg et maleri til utstillingen. Det eneste kravet var at de måtte skrive en liten utstillingstekst om hvorfor de ville stille ut akkurat dette bildet. Det har ført til et mylder av malerier og begrunnelser. Alt fra «Jeg har valgt dette maleriet fordi det er et lite bilde med solid krok som gjør det enkelt å henge opp» (valgt av han som henger opp maleriene), til mer personlige begrunnelser. Til ære for gjenstandsbloggen, og i utstillingens ånd, har jeg valgt meg ut et maleri fra denne utstillingen som jeg vil skrive litt om.

Bilde fra utstillingen «Mitt Maleri»

Maleriet (AAM.B.211) er et av de større bildene i utstillingen, et ganske mørkt oljemaleri fra 1700-tallet med mange detaljer. Det er et stilleben, som blant annet viser en blomsterbukett i en vase, frukt, døde fugler, og landskap i bakgrunnen. Stilleben er definert i Store norske leksikon som «malerifremstilling av døde eller ubevegelige gjenstander, som avskårne blomster, frukt, dødt vilt, matvarer, musikkinstrumenter, husgeråd, våpen og lignende». Vi vet ikke hvem som har malt dette verket. Men det er spekulert i om vi her ser et maleri der vår ukjente kunstner har latt seg inspirere av to ulike, kjente kunstnere i denne genren. Blomstene virker å være inspirert av blomsterstykkene til Jan van Huysum (1682-1749), og de døde fuglene av Jan Weenix (ca. 1640/1649 –1719) malerier.

Hun som valgte det til «Mitt maleri» skrev blant annet i begrunnelsen sin: «Hovedgrunnen til at jeg valgte nettopp dette bildet er fordi det fascinerer meg og jeg ikke føler meg ferdig med å se på det. Jeg kan se for meg å bruke flere timer på å studere det og ta inn inntrykk. Det har så mange elementer og fantastisk spennende detaljer som gir meg flere spørsmål enn svar».

Detalj: Døde fugler, der noen er festet til en jaktveske.

Det synes jeg er en ganske god begrunnelse for å velge dette bildet. For ofte er stilleben proppfulle av symbolikk, der nesten alt man ser formidler noe eget. Et av de mest tilgjengelige symbolene er «memento mori», påminneren om at ingen av oss unnslipper døden. Blomster visner, frukt råtner og liv tar slutt. På den tiden maleriet ble malt, ville en betrakter se på skjønnheten i maleriet og bli påminnet om at dette livet er flyktig – det er livet etter døden som er det vesentlige (Så det gjelder å leve riktig før man dør).

Men det er mer symbolikk å finne i maleriet! Hvis vi tar for oss blomsterbuketten, ser vi blant annet nelliker, roser, hvit iris og kornblomst. Det er duggdråper på flere av blomstene, og vasen reflekterer lyset mot oss.

Detalj: Blomster i vase.
  • Iris: er et symbol for jomfru Maria. Hvit iris symboliserer hennes renhet.
  • Rose: Rød rose symboliserer martyrdom, mens en hvit rose symboliserer renhet, forgjengelighet, kjærlighet og gudinnen Venus.
  • Nellik: En rød nellik symboliserer kjærlighet.
  • Refleksjoner i glass og andre reflekterende objekter: To ulike verdenssyn, sannhet og forfengelighet.
  • Dugg: Livets forgjengelighet
Detalj: To ferskener, og et eple som lurer i skyggene bak.
  • Eple: Eple har mange ulike betydninger, men symboliserer ofte kunnskap, eller fristelse og synd. Men et eple kan også tolkes mer seksuelt. Et helt eple kan symbolisere kvinnebryst, og et halvt eple kan være en litt «grov» henvisning til vaginaen/kvinnelig seksualitet.
  • Fersken: I motsetning til det svertede eplet, symboliserer en fersken sannhet og frelse. (Noe som er litt vittig, hvis vi tenker på hvordan emotikonet for fersken blir brukt i dag) Siden vi her ser eple og fersken malt sammen, representerer trolig eplet her fristelse og synd, og har ingen seksuelle konnotasjoner.

Det er ikke rart at hun som valgte dette bildet følte man kunne stå og undre seg foran maleriet lenge, for det er jo akkurat det som var meningen. Ser vi nøyere på maleriet forstår vi at det er mange ubesvarte spørsmål igjen. Hva betyr de andre plantene? Og de to menneskefigurene ved bunnen av vasen? Blå plommer, har de noen betydning? Og hva med den steinblokken i bakgrunnen? Det er tydelig at det tar litt tid å forstå et stilleben. I hvert fall for oss som ikke har symbolspråket i ryggmargen.

Kilder:

From Botany to Bouquets – the 1999 exhibition catalog From Botany to Bouquets: Flowers in Northern Art, The National Gallery of Art

James Hall, Dictionary of Subjects and Symbols in Art, (1989)

https://dutch.arts.gla.ac.uk/still_life.htm

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply