Skrinet med det rare i

Det fine med denne bloggen er at vi kan vise frem noen av gjenstandene i samlingen som sjeldent passer inn i tematiske utstillinger. Men det betyr ikke at vi ikke har lyst til å vise gjenstandene frem! Dette skrinet (AAM.17661) er et eksempel på en morsom ting som kanskje ikke forteller en større historie, men som i hvert fall vekker både undring og en skattejaktglede hos undertegnede.  

Dagens gjenstand ble funnet i søken etter en gammel snusboks i samlingen. I samme magasineske som snusboksen var det også et lite, grønt skrin i onyks (en halvedelsten). Og dette skrinet skulle vise seg å inneholde litt av hvert. 

Skrinet måler beskjedne 4,2 cm. høyt, 6,8 cm. langt og 5 cm. bredt. Likevel er det plass til flere ulike skatter innvendig. Øverst lå det innpakket en liten skarabé, med sitt glinsende skall intakt. Under denne lå en liten kortstokk. Og på bunnen var det en sammenbrettet, utklippet avisannonse om en ape. Litt av en trio! 

Øverst i skrinet ligger en skarabé (AAM.17652) innpakket i bomull.
En velbrukt kortstokk!
Vi får håpe Max fant seg et godt hjem, og at ingen barn ble spist i prosessen.

Hvem har samlet dette, og hvorfor? Det er vanskelig å gi et sikkert svar på. Skrinet ble gitt til museet i 1978 av en kvinne som hadde pleiet doktor Edvard Isak Hambro Bull (1845 – 1925), far til den norske litteraturhistorikeren Francis Bull (1887 – 1974). Ifølge giveren gav Edvard Bull skrinet til henne. Men hvorfor akkurat dette skrinet ble gitt til henne vet vi dessverre ikke, heller ikke om det er Bull som har lagt tingene oppi den.

Portrett av Edvard Bull. Produksjon 1930 (kopi etter orig. fra ca 1910). Kunstner: Erik Werenskiold. Foto: Rune Aavik, Oslo Museum.

Edvard Bull var i sin tid en av landets mest ansette leger. Han var veldig kunstinteressert og arbeidet blant annet som teaterlege ved Christiania Theater 1889–99 og ved Nationaltheatret 1899–1925. Han var også lege for både Ibsen og Bjørnson i deres senere år. Bull utgav flere reiseskildringer: Breve fra en ældre herre (1900), Fra Alperne og Provence (1901), Over lave og høie Fjelde (1907), og Reisebreve (1911). Kanskje skrinet med innhold er suvenirer fra hans reiser? 

Det er altså ikke veldig mye å formidle om denne gjenstanden. Men morsom er den! 

Kilder: 

https://snl.no/Edvard_Isak_Hambro_Bull

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply