Bingospill fra 1700-tallet

Blant gjenstandene i utstillingen «Bak Fasaden», finner vi flere typer spill. Ett av spillene (AAM.06189) imponerer de fleste med sitt dekorative utseende. Det er en type bingo-spill med mange ulike håndlagede elementer. Mon tro hvor mange timers jobb som ligger bak et slikt arbeid!

Ved første øyekast ser gjenstanden ikke ut som et spill, men mer som en slags beholder. Men når man tar av lokkene (to stykker) og kikker oppi, ser vi både spillkort, brikker og små esker som inneholder ulike brikketyper. Spillet Bingo har lange historiske røtter. Vi må tilbake til Italia rundt 1530, da spillet Lo Giuoco del Lotto d’Italia ble populært. Etter hvert spredte det seg til Frankrike, der overklassen på 1700-tallet moret seg med varianten Le Lotto. Frankrikes elite var trendsettere på den tiden, og derfra spredte spillet seg raskt til andre steder i Europa. Og en versjon befinner seg altså nå i KUBENs samling.

Håndlagde spillbrikker. Foto: KUBEN museum og arkiv.

Med unntak av de små glassbrikkene, er alt laget og dekorert for hånd. Heldigvis for oss har mannen som har laget dette signert gjenstanden med «Christian Worm 1794». Livet ville være mye enklere for en museumsarbeider om alle ting ble signert med produsent og årstall for produksjon. Men hvem var Christian Worm?

I følge våre opplysninger ble han født i Børglum, Danmark i 1738. Senere dukker han opp i en folketelling fra 1801 i Kolbjørnsvik, hvor han er registrert som ugift, 63 år gammel, og med yrket skoleholder. Han skal ha vært i Arendal fra 1779. Stort mer om Christian Worm vet vi dessverre ikke. Men i tillegg til dette spillet har han etterlatt seg noen andre flotte ting, både her i våre samlinger og i Folkemuseets sine. Om det det var hans ugifte tilværelse eller mangel på smarttelefon som gav ham nok fritid til å lage alt dette er ikke godt å si. Men vi er glade for at han gjorde det!

Fra Folkemuseets samling. Foto: Anne-Lise Reinsfelt.
Fra Folkemuseets samling. Foto: Anne-Lise Reinsfelt.
Fra Folkemuseets samling. Foto: Anne-Lise Reinsfelt.

Ikke bare er spillet signert, men det står også hvem som fikk spillet: Tilhører Marie Lassen, 1794. Og det var nettopp i 1794 hun giftet seg med sin Jens Rasmussen Lassen (1769–1851), som var skipper og senere rentenist og pengeutlåner. En rentenist er en som lever på rentene av sine økonomiske plasseringer. Marie Lassen (f. Holst) vokste opp i Holmestrand før hun giftet seg og flyttet inn i det som kalles for “Lassenhuset” som lå i Kolbjørnsvik, før det brant ned i 1963.

Tilhører Marie Lassen, 1794. Foto: KUBEN museum og arkiv.
Poul Lassens hus, sett fra øst. Maleri (AAM.B.0178) ca. 1925-31 av Fred Terkelsen. Foto: KUBEN – Aust-Agder museum og arkiv.

Det er bevart relativt mange objekter laget av Christian Worm, og det er ikke usannsynlig at han har produsert enda flere enn de som er i museers eie nå. Kanskje noen i Arendalsområde har en Worm original stående hjemme og?

Kilder: https://www.geni.com/people/Christian-Christiansen-Worm/6000000015710908987

https://digitaltmuseum.no/011023141554/eske

https://digitaltmuseum.no/011023178212/optisk-leke-titteskap

https://digitaltmuseum.no/011023178299/skrin

https://www.kubenarendal.no/publikasjoner/nytt-om-gammelt/1991/lassens-hus-paa-sletta/

https://digitaltmuseum.no/011022546633/oljemaleri-pa-lerret?i=19&aq=owner%3A%22AAK%22

https://digitaltmuseum.no/011023160656/brettspill-bingo

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply