Måkeserviset

”Det er noget umådelig dansk i farve og motiv over Mågestellet. Mange har genkendt og elsket synet af de flyvende fugle, [som] dykkede og steg mellem himmel og hav.” Erik Lassen: En københavnsk porcelænsfabriks historie, 1978.

Dette flotte serviset finnes i mange norske hjem, men i enda flere danske hjem. På 1950-tallet ble det utpekt som Danmarks nasjonalservise, og det ble sagt at det fantes i hvert tiende danske hjem. Gjenstandsbloggen vår skal denne gangen omhandle «Mågestellet» fra Bing og Grøndahl Porselensfabrikk, som ble designet av Fanny Garde i 1892.

Fanny Susanne Garde (1855-1928) var prestedatteren fra Sønderjylland som ble en av Danmarks første kvinnelige kunstnere som jobbet som dekorasjonsmaler på porselen og som også lagde utkast til design selv.

Bilde av tegneskolen for kvinner, H.C. Andersens Boulevard 10 . Foto: Ramblersen2, Wikipedia Commons

I 1876 dro hun til København og ble elev på en nyopprettet tegneskole for kvinner. Etter studiene ble hun ansatt som tegnelærer på skolen. Her ble hun kjent med Effie Frederikke Nicoline Octavia Hegermann-Lindencrone (1860-1945), som også var student. Fanny og Effie flyttet etter hvert sammen og fikk begge jobb i 1886 på Bing og Grøndahl porcelænsfabrik som dekorasjonsmalere. De reiste også mye sammen, blant annet til Italia, Frankrike, England og Tyskland.

Det har vært vanskelig å finne et bilde av Fanny Garde. Dette bildet var i en nett-artikkel om Garde, men uten noe bildeinformasjon. Kanskje viser bildet Fanny og Effie i sitt studio? Foto: Ukjent.

Bing & Grøndahl ble verdenskjent for sine porselensfigurer og serviser dekorert med underglasurdekor (og litt mer kuriøst: de som lagde den første juleplatten). Det betyr at malingen påføres direkte på gjenstanden, uten et glasurlag mellom. Det gjør at fargene straks trenger inn i godset og ikke lar seg fjerne igjen. Ett lite feilstrøk med penselen er nok til at varen er ødelagt. Det kreves altså en stødig hånd og en god kunstner bak slik dekor. Gardes måkeservise ble dekorert slik. Garde fant sin inspirasjon til å tegne måker ved å kikke ut av ateliervinduet sitt. Hun så nemlig rett ut på et fuglebrett, der det stadig sirklet måker rundt.

AAm.26134.a-b. Kopp og skål fra måkeserviset. Foto: Anne K. Pettersen, KUBEN.

Serviset har beholdt sitt opprinnelige design hele tiden. Det finnes i to ulike varianter, med og uten gullkant. Da Bing & Grøndahls slo seg sammen med Den Kongelige Porcelænsfabrik i 1987, fortsatte produksjonen av måkeserviset hos det som nå het Royal Copenhagen. Ved å se på fabrikkstempelets design på vårt servise, finner vi ut at det ble produsert i 1962-1970. I 2011 gikk serviset ut av produksjon.

Kilder:

Erik Lassen: En københavnsk porcelænsfabriks historie, 1978.

https://snl.no/Bing_&_Gr%C3%B8ndahl

https://da.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5gestellet

https://www.kvinfo.dk/side/597/bio/1301/origin/170/

https://www.maagestellet.dk/fanny-garde/

https://www.maagestellet.dk/stempler/

https://en.wikipedia.org/wiki/Fanny_Garde

https://no.wikipedia.org/wiki/Bing_%26_Gr%C3%B8ndahl

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply