Nye tider – gamle kalendere

Januar er døråpner til et nytt år, og i 2021 er det mange av oss som er sultne på et bedre år. Et nytt årstall krever nye kalendere, men det har vi ikke så mange av i samlingen vår. Derfor viser vi heller frem noen av de ulike, gamle kalenderne vi har i museumssamlingen vår her på KUBEN. En variert bukett!

Vi starter med å se på den eldste kalenderen i gruppen. I 1727 kom denne lille, svenske almanakken ut (AAM.27309). Den ble laget av matematiker, professor og astronom Conrad Quensel (1676-1732). En almanakk er en årlig kalender som inneholder noe informasjon knyttet til dagene i året, som for eksempel navnedager, astronomiske data og helligdager.

Quensels almanakk fra 1727-28. 8 x 10 cm.. Foto: KUBEN museum og arkiv.

I 1712 ble Quensel professor på universitetet i Lund. Han ble den første astronomen der som offisielt bekjente seg til det det heliosentriske verdensbilde – med solen i sentrum og planetene rundt. Quensel interesserte seg mye for kalendere, i en tid der det foregikk en kalenderreform i Skandinavia. Norge og Danmark gikk over til den gregorianske kalender i år 1700. Det skulle egentlig Sverige og, men den store nordiske krig satte en foreløpig stopp for de planene.  Først i 1753 ble gregoriansk kalender innført i Sverige.

Portrett av Conrad Quensel. Ukjent kunstner. Foto: Lund universitet.

Neste kalender (AAM.30070) er også ganske liten av størrelse (7,4 cm x 4,1 cm), men der stopper likheten med den overnevnte. Kalenderen er datert til ca. 1865-1900 og er av elfenben. Den kan slåes ut som en liten vifte. På toppen av hvert elfenbensark står hver enkelt ukedag på engelsk, med unntak av søndag. Kanskje fordi man skulle holde helligdagen fri? Sidene ellers er blanke, med unntak av noen rester av notater skrevet med blyant.

Kalenderen sammenslått. Foto: KUBEN museum og arkiv.

Det finnes flere slike kalendre å finne på nettet. Ofte er de beskrevet som en liten avtalekalender ment for kvinner.

Spor av blyantnotater. Foto: KUBEN museum og arkiv.

Så hopper vi til 1916 for å finne neste kalender i bunken. Det er Avholdsalmanakken 1916 (AAM.30993), gitt ut av I.O.G.Ts Norske Forlag. Denne almanakken tilhørte Torjus Hanssen (1836 – 1926). Han var lærer og kirkesanger i mer enn 50 år, men markerte seg særlig som organisasjonsmann i avholdsorganisasjonen IOGT, der han var leder (stortemplar) i 17 år. Og en av almanakkene hans befinner seg altså her på KUBEN.

Kalenderen til Torjus Hanssen. Foto: KUBEN museum og arkiv.

Fra 1960-tallet har vi to veggkalendre som går under navnet «Norsk husmorkalender». For hver måned får man i tillegg til datoer og hyggelige bilder av ren familieidyll, oppskriftstips og andre kjekke triks enhver samvittighetsfull husmor ville hatt glede av. Kanskje du plukker opp noen tips selv?

Norsk Husmorkalender 1961 (AAM.31850) Foto: KUBEN museum og arkiv.

Følgende veggtavlen i tre (AAM.17942) er fra ca. 1860. Den er ikke en kalender i seg selv, men var til å sette en kalender i. Slike kunne man finne i et kjøkken, på et kontor, eller i et skip. Akkurat denne har sin opprinnelse fra Grimstad.

Veggtavle til kalender. Foto: KUBEN museum og arkiv.

Den siste, og nyeste, kalenderen er en kjent type for oss fleste. En liten almanakk (AAM.34172) fra 1995, som det finnes mange varianter av. Det kan minne om en «7. Sans», og mange ville nok også ha kalt denne for en slik. Men 7. sans er et registrert varemerke som i dag tilhører Almanakkforlaget. Den første utgaven av «Den 7.sans» kalender ble utgitt i 1918 av Emil Moestue. Og denne kalenderen er altså ikke en slik.

Ikke store karen! 16.5 cm høy og 8.5 cm. bred. Foto: KUBEN museum og arkiv.

Kilder:

https://almanakkforlaget.no/pages/om-almanakkforlaget

https://www.lindebergsalmanac.no/l/almanac/

http://runeberg.org/smok/6/0211.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Conrad_Quensel_(astronom)

https://snl.no/gregoriansk_kalender

https://www.worthpoint.com/worthopedia/victorian-era-ivory-aide-memoir-note-pad-calendar

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply