A Tavern Candle – Pyntelys fra USA

Coca-Cola-nissen, Hjemme Alene-filmene, Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You, lysende (og blinkende) juleskulpturer i hagen. Det er mange amerikanske julesymboler og produkter vi nordmenn har trykket til våre bryst. Men disse små lysene som er designet av Franklin Gurley er nok ikke så kjente her i Norge. I USA var de derimot i en periode enormt populære, og i dag har de blitt til nostalgiske samleobjekter for mange.

Disse englelysene (AAM.19225.A-B) er noen av de vanligste lysene fra merket. Sølvstjernene følger med originalt, de er ikke klistret på i ettertid. Foto: KUBEN.

Pyntelysene med merket Tavern/Gurley var populære dekorasjonsgjenstander i Nord-Amerika fra 1939 og utover 1960-årene. De var rimelige og lett tilgjengelige i lokale butikker. Gurley Novelty Company startet i Buffalo, New York i 1939 som en del av Franklin Gurley’s W&F Manufacturing Co. Inc. Grunnen til at lysproduksjonen her ble startet er litt artig. Det var Socony-Vacuum Oil Company som ville utnytte all parafinen de produserte som et biprodukt under oljeraffineringen, og små pyntelys ble altså redningen. Men ikke bare det! I begynnelsen produserte de også et populært godteri Wax Lips – vokslepper, som vel var mer populære på grunn av formen og det komiske utsendet man fikk, enn smaken.

Typisk eksemplar av Wax Lips. Leppene kommer med en biteplate bak, slik at man kan «pynte» ansiktet sitt med store. røde lepper. Foto: Brian Wallace.

I 1949 kjøpte Franklin Gurley rettighetene til Tavern-merket, og gav det et nytt navn –  Gurley Novelty Company.

På undersiden av hvert av våre lys finner vi en etikett med teksten: A Tavern Candle. Novelty Candles, because of their irregular shape and the frequent presence of air currents or drafts, may drip. We suggest that the candle be placed on a plate while burning. Socony-Vacuum Oil Company, Inc. Made in U. S. A. 

Disse små lysene er altså fra den første perioden til firmaet. Pyntelysene har en veke hver, som ikke er tent. Dette er ikke rart, da de fleste som kjøpte slike lys kjøpte de som ren pynt, og ikke som lys som skulle tennes. Det forklarer også hvorfor det er så mange bevarte lys fra Tavern/Gurley i dag. Firmaet spesialiserte seg på høytider, og det finnes mange ulike Tavern/Gurley-lys til jul, Halloween, påske og høsttakkefest.

Vi har ikke så mye historikk om hvordan disse lysene havnet i Aust-Agder, men vi vet de ble gitt til museet i 1983, samme år som eieren døde. Det var lærerinnen Marthe Taxeraas (1906-1983) i Risør som eide julelysene i sin tid. Kanskje hun hadde fått de i gave en gang, eller selv kjøpt de selv på en Amerika-tur? Det vet vi dessverre ikke, men uansett er disse lysene trygt bevart som en del av samlingen her på KUBEN museum og arkiv.

Et «syngende» lys (AAM.19226). Foto: KUBEN.

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gurley_Novelty

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply