Merkverdige bokmerker

Bokmerker fra samlingen.


Bokmerke eller eseløre – et tilbakevendende diskusjonspunkt! Som den ansvarlige samfunnsinstitusjonen vi er, skal vi selvfølgelig ikke ta noen stilling til dette betente temaet. Men vi kan jo påpeke at siden bokmerker virker å ha eksistert siden bokens opprinnelse, har i hvert fall noen syntes bokmerker har vært en god idé.

I samlingen vår har vi rundt 200 bokmerker. Jeg ble nysgjerrig på registreringen AAM.30752 med beskrivelsen: Bokmerker. 127 bokmerker av ulik utforming og materiale: 8 bånd, 13 broderte, 1 heklet, 1 med stofftrykk, 1 av metall, 10 av skinn, 11 av plast, 82 av papir/papp som er samlet i en bunke med små lapper om at «framlån er forbudt».

Et lite bokmerkedikt: Man lærer så lenge man leser. Ransager skriften. Her sovnet jeg.

Bokmerkene ble gitt til museet i 2004, av en ansatt på biblioteket i Arendal. Hun hadde funnet en konvolutt på et kontor som skulle ryddes. På konvolutten stod det skrevet «Aust-Agder-Museet».
Noe mer vet vi dessverre ikke. Kanskje er dette bokmerker som er funnet i innleverte bøker? Uansett opphav er de i hvert fall bevart her på KUBEN nå. La oss se litt nærmere på dem, finner vi noen trender innen bokmerker?

Ingen ugler i mosen her.

Det tok ikke lang tid før vi kunne se enkelte motiver som gikk igjen. Ugler er for eksempel et populært motiv på flere av bokmerkene. Og det er jo ikke så rart. I vesten forbinder vi uglen med visdom og kunnskap. Uglen har fått sin status på grunn av den greske gudinnen Athene som opptrådte i skikkelsen til en ugle. Athene var ikke bare gudinnen for visdom, men også gudinnen for kunst og ferdigheter.

En annen gruppe med bokmerker vi så, var av typen hjemmelaget. Et hjemmelaget bokmerke kan være så mangt, og her ser du et lite utvalg:

– Titti, vi har bokmerket ditt!

Og så var det tydeligvis en periode det var populært med bokmerker som så ut som bokrygger.

La oss hedre bokens ryggrad!

I løpet av bokmerkesorteringen ble det tydelig at mange ikke helt vet hvordan man skal lese en bok. Vi har i hvert fall flere bokmerker som kan tyde på det:

Les hele tiden fremover linjen, gå ikke tilbake. Et godt råd for å bli ferdig med boken (Det er på slutten av boken den blir ferdig).

Men det at enkelte ikke vet hvordan man åpner en bok, var en litt større overraskelse.

På den annen side … Jeg har tydeligvis åpnet bøker feil i over 30 år!

Barn, bøker og bibliotek hører sammen, og nå kan vi legge til et nytt ord på b: Bokmerker. Flere av bokmerkene er naturlig nok rettet mot barn, og her er en liten bukett:

Så er det store spørsmålet: Var Ann-Christin Helleland 6 eller 7 år da hun tegnet dette bildet?

Den siste gruppen av bokmerker jeg har lyst til å vise frem, er de religiøse bokmerkene. De har vi mange av. Her finner vi alt fra hjemmeproduserte til suvenirstykker. Øverst i bildet ser vi for eksempel et som er kjøpt i Jerusalem.

Se det! Nå har jeg hatt en hyggelig stund med å bla meg gjennom bokmerkesamlingen. Da er det vel på tide å bla gjennom en god bok også. Med rene hender og utenfor en hunds glefsevidde. Med forbehold at jeg klarer å åpne boken korrekt!

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply