En tradisjon som har gått opp i røyk

Skrevet av Mia Tørlen, praksisstudent fra UiA (Historiefag)

KUBEN har nylig tatt inn et nytt møbel til samlingen – et røykebord, eller røkebord som det også heter. Det er et bord som tidligere var vanlig i mange hjem. På et røykebord var alt man trengte for å tenne og røyke en sigar eller sigarett. Det var laget for å oppbevare røykeutstyr, og for at man enten kunne stå rundt eller sitte ved når man røyket. Slike bord ble spesielt populære i mellomkrigstiden, og ble sett på som en essensiell del av hjemmet.

Vårt nye røykebord! (AAM.34991)

Et røykebord kunne både være et bord med en enkel messingplate på toppen, eller slik som vårt nye eksemplar, utsmykket med flere forskjellige gjenstander. Vi vet ikke nøyaktig hvor gammelt vårt nye bord er, men siden det har en lysestake og ikke en elektrisk lampe i midten vil jeg anta at det er fra slutten av 1800-tallet eller starten av 1900-tallet. Giver opplyste at det var ca. 100 år gammelt.

Bordet dette inlegget handler om består av selve møbelet, og fem deler som kan skrus av og på bordplaten. Disse fem tingene er lysestake, kniv/kutter, fyrstikkholder, askebeger og en skål til sigaretter eller sigarer. Bordet er dekorert med messingornamenter på både overflaten og på de forskjellige gjenstandene på toppen av bordet.

Lysestaken i midten består av tre, glass og messing. Selve staken er av tre, med messing der man ville satt lyset. Glasset rundt er fint utsmykket og detaljert.

Kniven/kutteren er en viktig del av bordet. Grunnen til dette er at man tidligere måtte kutte sigaretter og sigarer før man røyket dem. Idag blir de fleste laget av maskiner, men da ble nesten alle rullet for hånd. Når en rullet for hånd fikk man en lukket tupp som måtte klippes av før man kunne røyke sigaren eller sigaretten. Fyrstikkholderen består av en trekloss man trer fyrstikkesken på. Det enkle designet gjør det lett å tenne en sigarett eller to uten å måtte åpne fyrstikkesken.

Kutteren i bildets forgrunn. Bak ser vi fyrstikkeskeholderen.


Askebegeret er en skål med messing i bunn. Det siste på bordet er en høy skål. Jeg antar at denne ble brukt til oppbevaring av sigarer eller sigaretter siden dette bordet ikke har en annen plass for det som andre lignende bord har.

Det finnes dessverre ikke så mye informasjon om røykebord. På mange måter er det et glemt møbel, men et vitne om at røyken tidligere var et samlepunkt og viktig del av manges liv – til og med de som ikke røkte selv. Mange gode samtaler og viktige avgjørelser har nok blitt tatt rundt et røykebord gjennom tidene.

Kilder:

Christensen, Christian (1995)Tobakk: gleder og kultur Leseselskapet

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008061304036 

https://digitaltmuseum.no/011023193492/rokebord

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

Leave a Reply