Et umoderne motemagasin

KUBEN er som kjent både et arkiv og museum. Grovt sett kan vi si at arkivmagasinene oppbevarer alt mulig av papir og foto, mens gjenstandsmagasinet tar vare på gjenstander. KUBENs arkivavdeling formidler arkivstykker på avtrykk.no, mens vi skriver om gjenstander på nettsiden du er inne på nå. Men av og til dukker det opp noen flate papirgjenstander blant museumsgjenstandene også, som dette motebladet fra 1919. La oss se litt nærmere på det!

Motemagasinet er fra 1919, hele 103 år gammel. Ikke så veldig moderne lenger altså. På forsiden står det: Moteblad: Vaar og Sommer 1919. Molstad & Co. Kongens Gade 22, Kristiania. Molstad & Co var lenge en viktig forretning for klær, gardiner og stoffer. Etablert i 1883 av Edvard Molstad (1862–1904), og butikken holdt faktisk koken helt til 1999.

Da vårt moteblad ble sendt ut til potensielle kunder, var det Aksel Rantzau Schirøe (1862–1928) som hadde overtatt ledelsen av firmaet. Han utvidet stadig virksomheten, og i årene etter krigen hadde firmaet rundt 300 ansatte. Men så gikk det gradvis nedover: kåpeproduksjonen ble innstilt 1953, kjoleproduksjonen 1971, modellavdelingen ble nedlagt 1973 og konfeksjonsavdelingen i 1999.

Blar vi gjennom magasinet, ser vi både kjoler, kåper, underskjørt, gardiner og vesker – samt andre nødvendigheter som Selskabs-Shawls, Fjærkraver og Automobil-Slør i alle farger. For å ikke glemme Kjoleskjørter for sportsbrug:

Jeg gjorde et søk på Digitalt museum på Molstad & Co, og bladde meg gjennom mange fine kjoler. Jeg kikket så i vår egen database om vi hadde noe klær eller stoff fra Molstad & Co. Og det hadde vi! Her er en brudekjole der blondestoffet i ermene og halsen er fra Molstad & Co:

Brudekjole (AAM.30081) med blondestoff fra Molstad & Co. Les mer om kjolen i denne Nytt om Gammelt-artikkelen fra 2003. Foto: KUBEN.

I tillegg har vi en stola av pels kjøpt hos Molstad & Co. Men hva er egentlig en stola? I følge Store norske leksikon er det tre ulike varianter:

  • En lang, ermeløs eller kortermet kvinnedrakt brukt i Romerriket.
  • En type sjal, vanligvis rektangulært, av stoff eller pels som brukes utenpå kjole eller kåpe.
  • Et bånd båret av prester og andre geistlige, se stola – prestedrakt.

Uten å sjekke i gjenstandsopplysningene først, vil jeg tippe at vi her snakker om den midterste varianten … Og det var korrekt:
AAM.30215: Stola. Herlofson, Sophie (1862 – 1937) – 40: Tidligere eier (sikker). Albuelang cape, lukking i halsen med hekte. Tre haletipper ved hekta i halsen. [På lapp i nakken:] MOLSTAD & CO. OSLO Hekte av metall. Hovedmateriale: Skinn/lær/pergament. Hovedmateriale: Animalske fibre» Silke. Teknikk: Sydd. Dekorteknikk: Tversgående striper av hermelin.

Siden det står Oslo, og ikke Kristiania, på merkelappen, er plagget datert til ca. 1925-35. Det var Sophie Herlofson (født Nilsson) som eide den vakre stolaen i sin tid. Hun har arkivavdelingen på KUBEN et bilde av:

Ca. 1880 -1885. Foto: R. Ovesen, Christiania, KUBEN museum og arkiv.

Jeg fant noen enda mer umoderne moteblader i samlingen vår. Dette sammenfoldete bladet (AAM.19445) viser franske moter fra et handelsmagasin i Paris, 1879:

Det neste bladet er fra 1871, og heter Der Bazar. Illustrierte Damen Zeitung (AAM.17776.a.). Her finner vi mye ulikt, blant annet klær, frisyretips og moteriktige vesker:

Moter kommer, moter går, mens enkelte moteblad i vårt museumsmagasin består!

Kilder:
https://oslobyleksikon.no/side/Molstad_%26_Co._A/S

https://snl.no/stola

https://agderbilder.agderfk.no/fotoweb/archives/5004-Aust-Agder-museum-og-arkiv/AgderBilder/DBA/Aust-Agder%20museum%20og%20arkiv/AAA.PA-2418.L12.002.tif.info#c=/fotoweb/archives/5004-Aust-Agder-museum-og-arkiv/;o=fn?5=Potrettsamling&q=L12*

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

1 Svar

Leave a Reply