Krus som overrasker!

Det er ikke alle krus i samlingen som er ment for kaffe, te eller sjokolade. Dette var ment til å drikke øl eller annen alkoholholdig drikke av, og er utstyrt med en liten overraskelse innvendig for drikkeren. En liten frosk!

Slike froskekrus «Frog mugs» dukker først opp i den britiske byen Sunderland på midten av 1700-tallet, samme sted som vårt krus (AAM.06172) er fra. Spesielt ble potteriene Brunton & Company og Dixon & Company i Sunderland kjent for slike froskekrus. Populære varer sprer seg ofte, og etter hvert begynte også fabrikker i Staffordshire, Worcestershire, Newcastle og Leeds å produsere slike.

Et relativt uskyldig krus på utsiden. Foto: Anne K. Pettersen, KUBEN.

Det meste har sine opprinnelsesmyter, og froskekrus er intet unntak. Som de fleste opprinnelsesmyter, burde nok også disse tas med en klype salt. Den mest utbredte myten om slike krus er om keramikeren som lot sine nylagde krus stå og avkjøle seg over natten. Neste dag så han til sin store overraskelse at i et av dem hadde en liten frosk overnattet. Og slik ble ideen om disse gøyale krusene skapt. En annen opphavshistorie sier at det tidligere var en vanlig spøk å slippe en levende padde oppi andres drikkekrus, og froskekrus ble bare en naturlig utvikling av denne kvekkende morsomme spøken. Noen mener at paddene ble mindre populære å gjenskape enn frosker, siden frosker var ansett som et lykketegn. Andre hevder at frosker ble populære siden det kunne tolkes som et stikk til franskmenn, som engelskmenn kalte nedsettende for «frog».

Frosken med åpen munn. Foto: Anne K. Pettersen, KUBEN.

I tillegg til den karakteristiske frosken er det en del gjentagende motiver på utsiden av krusene fra Sunderland. Wearmouth bro og Krimkrigen (1853–1856) var begge populære avbildninger, sammen med det vi finner på vår kopp – Iron bridge. I tillegg var disse krusene veldig populære blant sjømenn, så de fleste har et maritimt motiv eller vers på seg. Vi vet det var en sjømann som kjøpte vår kopp med seg hjem i sin tid.

First Sunderland Bridge completed in 1796 by Thomas Paine. Maleri av ukjent kunstner, 1796. Foto: Wikipedia Commons

Men hvorfor ble slike krus laget? Det var rett og slett for moro. En uvitende pubgjest som ble overrasket over å finne en frosk i kruset han drakk fra, førte nok til mange morsomme situasjoner. På den tiden var heller ikke ølet filtrert og klart som i dag, så frosken var ikke synlig før den ble drukket frem.

Trykk på kopp: A West View of the Iron Bridge at Sunderland.  Begin 24st sep 93 & Opened 9th Augt 96. Cast Iron 214 Wrought 46 Tons. Height 100. Span 236 Feet.  Foto: Anne K. Pettersen, KUBEN.

Kilder:

Om Anne Klippenvåg Pettersen

Utdannet museolog som arbeider på KUBEN/Aust-Agder Museum og arkiv.

1 Svar

Leave a Reply